maanantai 12. helmikuuta 2018

Viittomakieli a:sta ö:hön

Maanantaina 12. helmikuuta vietettiin viittomakielen päivää. Päivä on valittu Carl Oscar Malmin syntymäpäivälle, hän syntyi 12. helmikuuta 1826. Hän perusti Suomen ensimmäisen kuurojen koulun Porvooseen vuonna 1846. Tässä tekstissä viittomakieli ja kuurous a:sta ö:hön.

Aakkoset - siis sormiaakkoset. Ne ovat viitottuja kirjaimia ja niillä voidaan sormittaa paikkojen tai ihmisten nimiä, joille ei ole omaa viittomaa.

BSL eli British Sign Language on Isossa-Britanniassa käytetty viittomakieli. Tätä kieltä nähtiin mm. elokuvassa Neljät häät ja hautajaiset.

CODA child of deaf adult, eli kuuron kuuleva lapsi. Todennäköisesti hän on kaksikielinen, eli viittomakieli on hänen toinen äidinkielensä.

Deaf on englantia ja tarkoittaa kuuroa. Joskus sana on tapana kirjoittaa isolla jos tarkoitetaan kuuroutta kulttuurisena identiteettinä.

Euroviisuihin Signmark melkein pääsi vuonna 2009, mutta viittomakieltä on kilpailussa jo nähty. Vuonna 2005 Latvian War is not over oli osittain viitottu.

Facebookissa kuurot voi keskustella kirjoittamalla viestejä tai tekemällä viitottuja videoita.

Gorilla Koko osaa amerikkalaista viittomakieltä  ehkä enemmän kuin minä suomalaista. Joka tapauksessa viittomakieli on mahdollistanut jopa lajienvälisen kommunikaation.

Helen Keller (1880-1968) oli amerikkalainen kuurosokea kirjailija. Hän oppi viittomakieltä ja pistekirjoitusta opettajansa Anne Sullivanin avulla. Keller opiskeli ylioppilaaksi, julkaisi kirjoja ja kiersi maailmalla luennoimassa aistivammaisten oikeuksien puolesta. Hän vieraili myös Suomessa.

Ikonisuus on viittomakielen erikoisominaisuus. Monet viittomat imitoivat sitä mitä tarkoittavat tai ovat kuulevienkin tuntemia eleitä. Esimerkiksi oven avaaminen viitotaan imitoimalla oven avaaminen. Toisaalta kissan viittoma jäljittelee kissan silittämistä ja viittomassa kuunnella käsi on korvan takana. Aina viittomien logiikka ei ole ihan niin ilmeinen - tai jollakin on ollut todella huonokäytöksisiä vieraita... (vrt. apinan viittoma samankaltaiseen vieraan viittomaan) Mainittakoon lopuksi, että suurin osa viittomista on täysin abstrakteja, sillä sitä monet käsitteetkin ovat (esim. miltä näyttää ajatus?).

Jääkiekon maailmanmestaruuden kuurot leijonat voittivat Kanadassa vuonna 2009.

Kätevää on kun viittomat kantavat pidemmälle kuin ääni! Viittoa voi vaikka ikkunan läpi tai pitkän matkan päästä huutamatta. Lisäksi viittomista voi hyödyntää tilanteissa, joissa ei voi puhua, kuten meluisassa discossa tai sukeltaessa veden alla.

Liisa Kauppinen sai YK:n ihmisoikeuspalkinnon vuonna 2013 ensimmäisen suomalaisena. Hän sai palkinnon työstään viittomakielisten oikeuksien hyväksi.

Musiikki ja viittominen sopii hyvin yhteen. Viittomat lisäävät musiikkiin oikeaa tunnetta, kun tunteiden ilmaisu kasvoilla ja eleissä kuuluu kiinteästi viittomakieleen. Lisäksi viittomakieli on kaunista.

Nimet. Viittomanimi on henkilön viittomakielinen nimi. Se on jokin yksiosainen viittoma, joka voi viitata henkilön ulkonäköön, luonteeseen tai vaikka suomenkielisen nimen merkitykseen. Nimi voi tulla jopa pysymättömästä ulkoisesta piirteestä: jollakin kaljuuntuneella voi viittomanimi muistuttaa ammoisesta tuuheasta pehkosta...

Opiskelu. Viittomakieltä voi opiskella monissa kouluissa joko harrastuksena tai ammattitutkintoon asti. Viittomia voi ensi alkuun tankata viittomakielen verkkosanakirjasta tai SignWikistä.

Perustuslaissa viittomakieli on ollut vuodesta 1995.

Roskaa on väite, että viittomakieli haittaisi lapsen puhutun kielen oppimista. Senhän luulisi edistävän sitä, kun lapsi voi yhdistää abstraktin puhutun kielen sana konkreettiseen viittomaan.

Signmark eli Marko Vuoriheimo on viittomakielinen rap-artisti. Hän pääsi yleiseen tietoisuuteen tultuaan toiseksi Suomen euroviisukarsinnoissa vuonna 2009. Viittomakieli ja rap sointuvat hyvin yhteen, kun rapin yleensä merkityksettömille eleille tulee merkitykset.  Signmarkia arvostan myös siksi, että hänen monissa lauluissa on ihan oikea sanoma. Signmark on usein käsitellyt kuurojen asemaa tai historiaa.

Taktiili viittomakieli on kuurosokeiden käyttämä muoto viittomakielestä. Siinä kuurosokea pitää käsiään viittojan käsillä ja seuraa viittomista tuntoaistilla. On olemassa myös muita kosketukseen pohjaavia kommunikaatiokeinoja.

Uudessa-Seelannissa viittomakielellä on virallisen kielen asema.

Viittomakieli on ihan parasta.

Yhteisö. Kuuroilla on tiivis yhteisö ja kulttuuri, joka pyörii viittomakielen ympärillä. Kuuroilla on oma historia, oma kieli, omaa viittomakielistä taidetta (kuten teatteria) ja tapakulttuuria. Tapakulttuuri voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, miten kuuro ottaa kontaktin toiseen ihmiseen kosketuksella.

Äidinkieli viittomakieli on 5000 kuurolle Suomessa.

ööh, se oli sitten siinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti