sunnuntai 5. elokuuta 2018

Pitääkö joka paikkaan päästä?

Pitkähkön kesätauon päätän kirjoittamalla esteettömyydestä. Esteettömyys on tärkeää kaikille vammaryhmille: julkisiin tiloihin pitäisi päästä pyörätuolilla, niissä pitäisi olla kunnon valaistus ja akustiikka. Monissa julkisissa paikoissa on vielä paljon puutteita. Osa puutteista olisi remontilla korjattavissa, mutta on myös paljon rakennuksia, joista ei esteettömiä saa. Näitä on esimerkiksi suojellut historialliset rakennukset. Lakitoimisto Kumpuvuoren Facebook-sivulla ehdotettiin, että jos rakennusta ei saa esteettömäksi, sinne ei saisi perustaa esimerkiksi ravintolaa ollenkaan.

Pitäisikö kaikkien päästä joka paikkaan? Terveyskeskusten, julkisten liikennevälineiden, kauppojen ja valtionvirastojen pitää olla esteettömiä. Lisäksi pitää vammaistenkin päästä joskus kotoaan ulos viettämään vapaa-aikaa ravintoloihin ja baareihin. Kaikki uudet rakennukset pitääkin rakentaa esteettömiksi ja vanhojen rakennusten esteettömyyttä pitää parantaa mahdollisuuksien mukaan.

Mutta yhteiskunta ei pyöri yhden ihmisryhmän ympärillä. Myös muilla ihmisillä on oikeutensa, vaikka moni erehtyy pitämään juuri omiaan kaikista tärkeimpinä. Muutkin kuin vammaiset. Esimerkiksi näkövammaisella on oikeus viedä opaskoira kahvilaan, mutta entä kun vaikeasti allerginen sattuu samaan paikkaan? Yleensä allerginen joustaa, ellei hänelläkin ole pelkkiä oikeuksia. Kumpuvuoren ehdotus taas pahimmillaan rikkoo yrittäjien elinkeinovapautta. Varsinkin pienillä paikkakunnilla moinen rajaus luultavasti vain vähentäisi ravintoloita ja kahviloita. Se taas heikentäisi paikkakunnan työllisyyttä ja ihmisten elämänlaatua. Muutenkaan Suomessa ei ole sääntelyä ja byrokratiaa ainakaan liian vähän.

Ei kukaan saa kaikkea, ei edes vammattomat. Tämä taitaa joskus vammaisilta unohtua. Ruoka-aineallerginen ei voi mennä mihin tahansa ravintolaan. Kissa-allerginen ei pääse kissakahvilaan. Näkövammainen ei voi olla hämärässä yökerhossa. Pyörätuolilla ei pääse viihtyisään kahvilaan historiallisessa näkötornissa. Onko reilua asiakkaita tai yrittäjiä kohtaan kieltää nuo paikat, vain siksi kun aivan kaikki eivät voi niihin mennä? Tuskin se kenenkään elämää pilaa, jos jossakin on kahvila tai ravintola, johon ei syystä tai kolmannesta satu pääsemään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti